Healthy & Delicious Curd Rice Recipe
Curd Rice Recipe in English
Curd Rice is a very tasty and wonderful dish. Everyone likes
it very much. It is also very easy to make. It is so tasty that everyone is
always ready to eat.
This dish is usually eaten with great fervor towards the
South Indian side. At present, this dish is so delicious and tasty that all people eat
it with great fervor.
Taste- The taste of curd rice is rich in curd, that's
why everyone likes it. After tempering in curd rice, it becomes different and
wonderful from other dishes.
Specialty - All the ingredients are added in curd
rice which is very nutritious for us. That is why it is delicious as well as
nutritious.
Curd Rice is a different type of dish, due to which people of all
ages like it very much. It is a favorite dish of children. If your children
have a taste for food, then you make them a delicious nutritious curry rice,
they will try again and eat with passion. Curd Rice is very easy to make. All
the ingredients for making it are available at home. Today we have brought you
an easy method with the help of which you can make everyone happy by making
excellent curd rice. Follow the recipe given below and make delicious and
amazing curd rice.
Time to make curd rice:-
Curd Rice takes 20 minutes to prepare and it takes 10
minutes to prepare.
According to the members:-
According to the amount of the method given above, this curd
rice is enough for 3-4 members.
Curd Rice Recipe:-
To make the curd rice even more spicy and tasty, you can add
red chili to it while adding tempering. By doing this it will become even more
delicious and your guests will eat it whole heartedly.
Course Main Dish
Cuisine Indian+South Indian
Prep Time 10 minutes
Cooking Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 people
Material: -
1 cup rice
2 cups
yogurt
1 tsp coriander
leaves
1-piece
Asafoetida
1/2 tsp
Cumin Seeds
1 tsp Mustard Seeds
1/2 tsp
Urad Dal
7-8 curry
leaves
2 green
chillies
2 tsp oil
Salt to
taste
Method of preparation - How to make Curd Rice / Curd Rice
Recipe:-
- To make curd rice, first clean the rice and soak it in water for half an hour.
- We need soft rice for curd rice. For this, pour the soaked rice in a cooker as well as add water as required. And close the cooker's lid and keep it on the gas.
- After doing this, wait for the whistle to come. Turn off the gas when a whistle comes. Wait for the pressure to come out for a while. As soon as the pressure comes out, open the lid and see that the rice is cooked well.
- Take out the cooked rice in a pot. After doing this, take a pan and heat oil by adding oil to it. Add mustard seeds, cumin seeds and urad dal to this oil. Roast the mixture well so that the color of the lentil’s changes.
- When the dal is roasted well then add green chillies, curry leaves and asafoetida, your rice tempering is ready.
- Now take the rice vessel and if the rice cools down, add curd, green coriander and salt and mix it well. After doing so add the tempering paste made and mix it well. Your delicious and delicious curd rice is ready. Cover and refrigerate the curd rice for few hours until chilled. Then top with pomegranate arils (optional) and serve with achar (pickle) and papadum.
How to serve curd rice:-
- Personally, I really like freezing curd rice before serving.
- When it is kept in the fridge to cool and when it cools down, its taste increases even more.
- So, it just tastes better overall!
- Once the curd rice has cooled and is ready to serve, place it in your bowl or plate, garnish with pomegranate seeds or grapes and serve with pickles and papads.
- Keep the curd rice covered for a few hours until it cools down. Then serve it with pomegranate seeds (optional), pickle and papad.
Recipe notes:-
- You can also add fruits and nuts to curd rice. Cashew, peanuts, mangoes, grapes will all taste good here.
- For the cream curd rice use a little butter. Well I like it without butter. Use butter in it according to your taste.
Curd Rice (कर्ड राइस) Recipe in Hindi | दही के चावल रेसिपी (बनाने की विधि)
कर्ड
राइस बहुत ही स्वादिष्ट
और लाजवाब व्यंजन है। इसे सभी बहुत पसंद करते है। इसे बनाना भी बहुत ही आसान है। यह
इतना स्वादिष्ट होता है की सभी हमेशा खाने के लिए तैयार रहते है।
यह व्यंजन आमतौर
पर साउथ की तरफ बहुत ही चाव से खाया जाता है। ये व्यंजन इतना स्वादिष्ट और लाजवाब है की इसे सभी
लोग बड़े ही चाव से खाते हैं।
स्वाद- कर्ड राइस का स्वाद दही से भरपूर होता है इसीलिए इसे सब पसंद
करते है। कर्ड राइस में तड़का लगने के बाद यह बाकि डिशेस से अलग और लाजवाब
हो जाता है।
विशेषता– कर्ड राइस में सभी सामग्री ऐसी डाली जाती है जो
हमारे लिए बहुत ही पोष्टिक होती है। इसीलिए यह स्वादिष्ट के साथ पोष्टिक भी है।
कर्ड
राइस एक अलग तरह
की डिश है जिसकी वजह से इसे हर उम्र के लोग बहुत ही पसंद करते है। यह बच्चों की प्रिय
डिश होती है। अगर आपके बच्चे खाने में नखरे करे तो आप उन्हें लाजवाब पोष्टिक कर्ड
राइस बनाकर दे वो दोबारा इसकी फरमाईश करेंगे और शौक से खाएंगे। कर्ड
राइस को बनाना बहुत ही आसान है। इसे बनाने की सभी सामग्री घर पर ही मिल जाती
है। आज हम आपके लिए लाये है एक आसान विधि जिसकी सहायता से आप लाजवाब कर्ड राइस
बनाकर सबको खुश कर सकते है। नीचे दी गई विधि को फॉलो करे और स्वादिष्ट और लाजवाब
कर्ड राइस बनाये।
कर्ड राइस
बनने का समय:-
कर्ड
राइस को बनाने में
20 मिनट का समय लगता है और इसे बनाने की तैयारी करने में 10 मिनट का समय लगता है।
सदस्यो के
अनुसार:-
नीचे दी गई सामग्री
की मात्रा के अनुसार यह कर्ड राइस 3-4 सदस्यो के लिए काफी है।
कर्ड राइस
/ दही के चावल रेसिपी (Curd Rice) in Hindi:-
कर्ड राइस को और भी तीखा और स्वादिष्ट बनाने के लिए आप तड़का लगाते समय उसमे लाल मिर्च डाल सकते है। ऐसा करने से यह और भी स्वादिष्ट हो जाएगा और आपके मेहमान जी भर कर खाएंगे।
Course Main Dish
Cuisine Indian+South
Indian
Prep Time 10 minutes
Cooking Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 people
सामग्री:-
1 कप चावल
2 कप दही
1 टी स्पून
हरा धनियां
1 टुकड़ा हींग
1/2 टी स्पून
जीरा
1 टी स्पून
राई
1/2 टी स्पून
उरद की दाल
7-8 करी पत्ता
2 हरी मिर्च
2 टी स्पून
तेल
स्वादानुसार
नमक
बनाने
की विधि - How to make कर्ड राइस / दही के चावल रेसिपी (Curd Rice):-
- कर्ड राइस बनाने के लिए सबसे पहले चावल को साफ करले और आधे घण्टे के लिए पानी में भिगोकर रख दे।
- कर्ड राइस के लिए हमे मुलायम चावल की जरुरत होती है। इसके लिए भिगोए हुए चावल को एक कुकर में डाले साथ ही आवश्यकता अनुसार पानी डाले। और कुकर का ढक्कन बंद करके गैस पर रख दे।
- इतना करने के बाद सीटी आने का इंतज़ार करे। जब एक सीटी आजाए तो गैस को बंद कर दे। कुछ देर प्रेशर निकलने का इंतज़ार करे। प्रेशर निकलते ही ढक्कन खोले और देखे की चावल अच्छे से पक गए है।
- पके हुए चावल को एक बर्तन में निकाल कर रख ले। इतना करने के बाद एक कढ़ाई ले उसमे तेल डालकर गरम करे। इस तेल में राई, जीरा और उडद की दाल डाले। इस मिश्रण को अच्छे से भूने ताकि दाल का रंग बदल जाए।
- जब दाल अच्छे से भुन जाए तब इसमें हरी मिर्च, कड़ी पत्ता और हींग डाले आपका चावल का तड़का एकदम तैयार है।
- अब चावल वाला बर्तन ले चावल ठंडे होजाए तो उसमे दही, हरा धनिया और नमक डाले और अच्छे से मिक्स करे। इतना करने के बाद इसमें बना हुआ तड़का पेस्ट डाले और अच्छे से मिलाए। आपके स्वादिष्ट और लाजवाब कर्ड राइस तैयार है।
दही
चावल कैसे परोसें:-
- व्यक्तिगत रूप से, मैं वास्तव में परोसने से पहले दही चावल को ठंडा करना पसंद करता हूं।
- जब इसे ठंडा करने के लिए फ्रिज में रखते हैं और जब ये ठंडा हो जाता है, तब इसका स्वाद और भी ज्यादा बढ़ जाता है।
- तो यह सिर्फ बेहतर समग्र स्वाद!
- एक बार जब दही चावल ठंडा हो जाए और परोसने के लिए तैयार हो जाए, तो इसे अपने कटोरे या प्लेट में रखें, अनार के दानों या अंगूर के साथ गार्निश करें और अचार और पापड़ के साथ परोसें।
- ठंडा होने तक दही चावल को कुछ घंटों के लिए ढककर रख दें। फिर इसे अनार के दानें (वैकल्पिक),अचार और पापड़ के साथ परोसें।
रेसिपी
नोट्स:-
- आप दही चावल में फल और मेवे भी मिला सकते हैं। काजू, मूंगफली, आम, अंगूर सभी का स्वाद यहां अच्छा लगेगा।
- मलाई दही चावल के लिए थोड़ा मक्खन का उपयोग करें। वैसे मुझे मक्खन के बिना यह पसंद है। आप अपने स्वाद के अनुसार इसमें मक्खन का उपयोग करें।
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